Adoptie kind Adoptie kind

Daniela Yuska – ons adoptiekind
 Vanaf September 2012 adopteert onze gemeente in financiële zin Daniela Yuska via Dorcas Hulp Nederland. Daniele is geboren op 14 maart 2001 in Ukraine in Mukachevo, 70 kilometer ten zuidoosten van de stad Uzhgorod, de hoofdstad van de regio TransKarpatië. Dorcas werkt daar samen met de organisaties Phoenix en New Life. 

Achtergrond project
In een tehuis worden kinderen ondersteund die als gevolg van een hersenbeschadiging, (licht) lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapt zijn. Een aantal is lichamelijk gehandicapt geraakt door polio maar de meeste kinderen zijn lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapt geraakt omdat ze tijdens de zwangerschap of geboorte een hersenbeschadiging opgelopen hebben.
Door de hulp van Phoenix en New Life ontvangen de kinderen voedsel, vitaminen, kleding en indien nodig medicijnen en hulpmiddelen. Ook worden ze behandeld met massage en oefeningen in een bad om hun lichamelijke conditie te verbeteren.
De organisaties ondersteunen de kinderen en de gezinnen waartoe zij behoren niet alleen materieel, maar organiseren ook bijeenkomsten voor de ouders van de kinderen, waar ze leren hoe ze beter om kunnen gaan met de handicap van hun kinderen en onderling ervaringen uit kunnen wisselen.
De stichting New Life is verbonden aan de plaatselijke Evangelische gemeente ‘Church of the Living God'. De kinderen nemen deel aan de zondagsschool die speciaal voor hen wordt georganiseerd. De kinderen die daartoe in staat zijn gaan doordeweeks naar school.


Over Daniela
Daniela heeft een verstandelijke beperking en gaat naar een speciale school voor kinderen met een handicap. Haar schoolprestaties liggen rond het gemiddelde niveau. Ze is via het New Life Centre, onder therapeutische behandeling en er worden spraakoefeningen met haar gedaan. Daarnaast krijgt ze medicijnen en vitaminen.Daniela is een actief, open, vrolijk meisje, dat vaak wat eigenzinnig is. Ze houdt van tekenen en puzzelen en luistert graag naar muziek.
Daniela woont samen met haar oudere broer Eduard bij haar ouders. Het gezin is katholiek en Daniela gaat regelmatig met haar ouders naar de kerk.

Het gezin woont in een huis dat uit drie kamers bestaat. Er is een aansluiting op het gas- elektriciteits- en waterleidingnetwerk. Vooral tijdens de wintermaanden zijn de stookkosten een zware aanslag op het inkomen.
Haar vader heeft een baan en verdient ongeveer 120 euro per maand. De ouders ontvangen voor Daniela een invaliditeitsuitkering van 75 euro per maand.
Het inkomen is te laag om in het onderhoud van het gezin te voorzien; ook de extra kosten die de handicap van Daniela met zich meebrengen drukken zwaar op het inkomen.


Over Ukraine
Officiële naam: Ukrajina
Hoofdstad: Kiev
Grootte: 15 maal zo groot als Nederland
Aantal inwoners: 46.300.000
Klimaat: Gematigd landklimaat
Bevolkingsgroepen: Oekraïners (77,8%), Russen (17,3%), overig (4,9%)
Taal: Oekraïens, Russisch, Roemeens, Pools, Hongaars
Religie: Oekraïens Orthodox, Oekraïens Katholiek, Protestant, Joods
Levensverwachting: Vrouwen: 74 jaar (NL: 82) Mannen: 62 jaar (NL: 77)
Kindersterfte: 10 per 1000 geboorten (NL: 5)
Analfabetisme: 0%
Munteenheid: Hryvnia
Nationale feestdag: Onafhankelijkheidsdag, 24 augustus (1991)
 

terug